Skip to content

werkwijze

Fijn dat u nadenkt over een mooi portret van uw huisdier in olieverf. Ik geef u graag informatie over mijn werkwijze.

Werkwijze

Alle portretten worden gemaakt op gespannen linnen doek. Dit is omdat linnen een betere kwaliteit heeft dan katoen of hardboard. Voor de fijne details begint het al met het doek zelf. Het linnen doek is vanuit de winkel voorbewerkt met gesso. Ik kies ervoor om nog een extra laag gesso toe te voegen, zodat het doek nog fijner wordt van structuur.

Vervolgens begin ik met de schets en het opzetten van de achtergrond. Een uitermate precies werkje. De schets moet juist zijn, om uiteindelijk tot de juiste proporties te komen in het schilderij.  Na het opzetten begint het werken in lagen olieverf. Het werken in lagen zorgt voor diepte in het schilderij. Natuurlijk kost dit tijd om te drogen, het schilderij is helaas niet binnen een dag af.

De verf moet van de juiste kwaliteit zijn en wordt gemengd met een speciaal medium voor het verkorten van de droogtijd en het schilderen van details. Ik gebruik enkel kwalitatief goede verf, omdat deze veel pigment bevatten en weinig vulmiddel. Op die manier komt een portret tot leven.

Tenslotte wordt er desgewenst een laagje vernis aangebracht. Ik maak altijd gebruik van verwijderbare vernis en geen slotvernis.